Duncan Browne

 

 

Duncan Browne website
 -- the official website --

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commercial info

 

 

 

 

Duncan Browne collectie
 van Hans Peters


 

 


- The Master - All guitars

Duncan Browne was een meester op de gitaar. Zoals hij de gitaar wist te bespelen, mensen, ik vind het fabelachtig.
Iemand heeft eens voor mij een nummer uitgeschreven maar ik kan het nu nog niet. Ik krijg mijn spreiding niet over 6 fretten en de vingerknopen die er ontstaan, daar komt geen nette klank uit. Jammer dat er  van Duncan Browne geen bladmuziek te vinden is.

Naast zijn technische begaafdheid bezat Duncan ook het vermogen echte omgevings-sferen te creeŽren en subtiel uit te bouwen. Zo geweldig als je de warmte en sfeer kon proeven uit de oude dagen, de jaren 60 en de jaren 70. Dat is wat ik noem "tijdloze tijdgebondenheid". Ik sluit mijn ogen, ik draai de plaat en ik krijg een hele film voor me. Dat is pas echt muziek beleven. Nummers als My Only Son, My Old Friends, Nina Morena, enz... deze brengen je precies daar waar hij wilde dat je moest zijn en daar ben je dan ook. Zo nostalgisch. Sommige songs laten je zelfs nu nog tijden en gebeurtenissen herleven.

Als producer was hij een magician. Hele fijne achtergrondvulling om een vol geluid te krijgen en er gebeurd ook van alles. Wanneer je zijn muziek een paar keer goed beluisterd hebt dan hoor je steeds meer. Je gaat hele partijen op de achtergrond horen, zo fijn verweven. Wat is zijn dood een verlies, ongelooflijk. Zo jammer dat  alleen The Wild Places bekend is geworden, er is zoveel meer.

De samenwerking met Peter Godwin, Sean Lyons, John Giblin en Simon Philips resulteerde in de groep Metro. Er werd met Duncan Browne ťťn plaat afgeleverd en het is werlijk een parel. De Franse romantiek van Peter zijn heel goed voelbaar. De plaat is enorm decadent, de productie is van een zeer hoog niveau en daarom wil ik graag de lezer attenderen op o.a. Black Lace Shoulder van hun eerste LP Metro uit 1975. Dit is een nummer met een geweldige climax. Maar luister ook eens naar de intro van Flame. Duncan heeft erg veel mooi werk afgeleverd en de LP  Streets of Fire ligt nu nog regelmatig op de draaitafel. Neem gewoon eens de tijd, ga op de bank liggen en zet een van zijn werken op en luister naar Duncan Browne.

Helaas is er op Internet niet veel te vinden, jawel, over hemzelf maar er is niet echt een verzamelaar of fan die zijn collectie heeft uitgestald. Ik heb door de jaren heen veel gereist en heb jaren in de muziek gewerkt. Overal waar ik kwam las ik het lijstje voor en trof zo enkele buitenlandse persingen and some very very rare collectors items.

Naast Duncan Browne heb ik ook een collectie van Metro, Metro zonder Duncan en van Peter Godwin solo. Ook Peter heeft heel fraai werk geleverd, weliswaar wat commerciŽler en meer dancable maar toch zeker het vermelden en het luisteren waard.

Mocht er iemand enig aanvulling hebben dan verneem ik dat graag.

 

Duncan, bedankt voor al je mooie werken.

 

Hans Peters


                                    Metro Collectie                                             Peter Godwin Collectie